Bichectomia
"o procedură estetică populară pentru remodelarea feței"
Bichectomia este o procedură chirurgicală estetică care a devenit din ce în ce mai populară în rândul celor care doresc să își remodeleze fața. Bichectomia implică îndepărtarea grăsimii în exces aflate în interiorul obrajilor. Această procedură poate ajuta la subțierea și obținerea unui aspect mai sculptat al feței.
Bichectomia este recomandată persoanelor care:
- au față rotunjită (”pufoasă”);
- au obraji voluminoși, care nu își îmbunătățesc aspectul în urma pierderii în greutate și deranjează estetic, precum și celor care au tendința de a-și mușca accidental fața internă a obrazului creându-și răni;
- își doresc un aspect mai suplu și mai bine definit al feței.;
- au vârsta de peste 18 ani (astfel încât procesul de maturizare al feței să fie încheiat).
Candidatul ideal are:
- stare generală de sănătate bună;
- atitudine optimistă legată de intervenția chirurgicală;
- așteptări realiste cu privire la rezultatele ce pot fi obținute prin intermediul acestei proceduri chirurgicale.
Bichectomia este o intervenție rapidă și relativ ușoară care se realizează în regim ambulatoriu, sub anestezie locală. Medicul face o mică incizie de 1-2 cm la nivelul mucoasei bucale (evitându-se astfel crearea de cicatrici vizibile la nivelul pielii), extrage grăsimea obrazului (în cantități egale pentru ambele părți, evitând astfel asimetria) și apoi suturează plaga.
Orice intervenție chirurgicală implică riscuri și complicații asociate.
În cazul bichectomiei, riscurile generale includ sângerarea, infecția, rezistența la anestezicul local sau efecte secundare ale acestuia.
Riscurile specifice includ:
- leziuni ale nervilor faciali;
- lezarea ductului parotidian;
- afectarea vaselor de sânge.
Complicațiile specifice includ:
- asimetria facială;
- pierderea temporară sau permanentă a senzației în obrazul afectat;
- xerostomia (senzația de gură uscată);
- parotidita;
- fistula salivară.
Vom examina împreună toate aceste aspecte în detaliu și vom identifica pașii necesari pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate intervenției chirurgicale înainte de a o efectua.
Imediat postoperator va putea fi observată doar o mică schimbare iar în primele 7 zile după procedură, este posibil să experimentați o ușoară senzația de disconfort, tumefacție și echimoze.
Pentru a minimiza inflamația sunt recomandate aplicațiile locale cu gheață în primele 2 zile. Pentru câteva zile trebuie să respectați un regim alimentar bazat pe alimente moi, ușor de masticat, la temperatura camerei, să dormiți cu capul ușor ridicat și să vă clătiți gura cu o soluție antiseptică de câteva ori pe zi.
Pacientul își va putea relua activitatea normală în ~3-5 zile.
Deși procesul de vindecare postoperator durează 2 – 4 săptămâni, rezultatul final al operației de bichectomie devine vizibil la aproximativ 6-8 săptamani postintervenție. Rezultatele sunt permanente, singura excepție fiind în cazul în care pacientul ia mult în greutate.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.
Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.