Blefaroplastia
"intervenția chirurgicală care redă ochilor aspectul tânăr și vibrant"
Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală de corecție a pleoapelor, care se adresează persoanelor de ambele sexe, cu vârsta în general peste 40 de ani, dar care în cazul unor modificări ereditare, poate fi efectuată și mai devreme. Prin intermediul acestei proceduri se îndepărtează excesul de piele și se corectează surplusul de grăsime și laxitatea musculară asociată de la nivelul pleoapei superioare și/sau inferioare datorate conformației sau procesului natural de îmbătrânire, cu scopul reîntineriri aspectului ochilor. Prin blefaroplastia inferioară se îmbunătățește și aspectul ridurilor de la nivelul pleoapei inferioare.
Din punct de vedere funcțional, permite îmbunătățirea câmpului vizual. Rezultatele sunt de lungă durată dar, procesul natural de îmbătrânire nu este stopat.
Blefaroplastia este indicată persoanelor care prezintă:
- exces tegumentar la nivelul pleoapelor, sub forma unor pliuri/falduri de piele;
- aspect de pleoape căzute sau lăsate;
- pernuțe de grăsime care proemină sub piele, cu aspect de ”ochi umflați” sau ”pungi sub ochi”;
- cearcăne;
- reducere a câmpului vizual.
Candidatul ideal are:
- vârsta de peste 18 ani (astfel încât procesul de maturizare al feței să fie încheiat);
- structură oculară fără nicio altă modificare;
- țesuturi faciale de bună calitate;
- stare generală de sănătate bună;
- atitudine optimistă legată de intervenția chirurgicală;
- așteptări realiste cu privire la rezultatele ce pot fi obținute prin intermediul acestei proceduri chirurgicale.
Contraindicații pentru blefaroplastie
Persoanele care suferă de următoarele boli nu sunt candidate pentru efectuarea blefaroplastiei:
- sindromul ochiului uscat;
- glaucom;
- dezlipire de retină;
- hipertiroidie;
- hipertensiune arterială;
- diabet;
- boli cardiovasculare;
- infecții sistemice;
- boli oncologice;
- probleme psihologice;
- afecțiuni inflamatorii cutanate active (ex: psoriazis, eczema).
Blefaroplastia superioară
Intervenția se poate efectua în regim ambulatoriu, sub anestezie locală și durează 1-3 ore. Inciziile trebuie plasate precis, la nivelul șanțurile palpebrale superioare , astfel încât să fie ascunse în pliurile naturale ale pielii. Pielea se separă de mușchiul subiacent, se extrage excesul de grăsime, iar surplusul de piele se îndepărtează. Uneori, în funcție de particularitățile cazului, este necesară îndepărtarea excesului de mușchi subiacent. Sutura se face cu fire foarte fine.
Blefaroplastia inferioară
Intervenția se poate efectua în regim ambulatoriu, sub anestezie locală și durează 1-3 ore. Incizia se realizează imediat sub marginea genelor, la 2-3 mm. Pielea este separată de mușchiul subiacent, surplusul de grăsime este îndepărtat și/sau repoziționat (corecție cearcăne) în funcție de particularitățile fiecărui pacient, laxitatea musculară este corectată prin cantopexie laterală (suspensie) iar surplusul de piele este excizat. Sutura se realizează cu fire foarte fine.
Blefaroplastia inferioară transconjunctivală (cu incizie pe partea internă a pleoapei, la nivel conjunctivei)
Procedura este indicată doar persoanelor tinere, cu surplus de grăsime (pungi adipoase) dar, cu piele de foarte bună calitate și fără exces de tegument.
În cazul blefaroplastiei, riscurile includ sângerarea, infecția, rezistența la anestezicul local sau efecte secundare ale acestuia.
Ca orice altă intervenție chirurgicală și operația de blefaroplastie implică anumite complicații, printre care se numără:
- sângerarea excesivă cu formarea hematomului;
- infecția zonei operate;
- umflarea excesivă și durere în zona operată;
- disconfort și senzație de arsură sau mâncărime;
- vedere încețoșată sau dublă temporară sau, rar, pierderea vederii;
- uscarea ochilor sau lacrimarea în exces;
- probleme de închidere a ochilor sau dificultăți în menținerea ochilor închiși;
- sensibilitate crescută la lumină;
- cicatrici inestetice sau cicatrizare excesivă;
- decolorarea pielii;
- mici asimetrii între pleoapelor;
- schimbări în conturul ochilor, cum ar fi modificarea formei sau dimensiunii;
- rigiditate sau încrețire a pleoapelor;
- ectropionul – datorat de obicei unei îndepărtări exagerate a excesului de piele
- necesitatea unei operații suplimentare pentru a corecta probleme sau imperfecțiuni rămase după prima operație.
Vom examina împreună toate aceste aspecte în detaliu și vom identifica pașii necesari pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate intervenției chirurgicale înainte de a o efectua.
Imediat postoperator se vor aplica local comprese reci. Deoarece edemul și echimozele apar rapid, este recomandat să aveți la dumneavoastră ochelari de soare cu protecție.
Recuperarea după blefaroplastie presupune un disconfort minim. Cei mai mulți dintre pacienți nu se plâng de vreo durere. Vânătăile (echimozele) și umflăturile (edemul) de la nivelul zonei operate dispar în 10-14 zile, timp în care este recomandat să întrerupeți activitatea la locul de muncă sau cel puțin în primele 3-5 zile. Activitatea fizică intensă poate determina creșterea tensiunii arteriale, favorizând astfel apariția sângerării. În primele câteva zile după intervenție, puteți întâmpina dificultăți în deschiderea/închiderea ochilor sau sensibilitate la lumină. Ochii pot lacrima mai mult sau , dimpotrivă , pot fi uscați. Este recomandată purtarea ochelarilor de soare cu protecție pentru a vă proteja ochii și pleoapele până când vindecarea este completă. Pacientul poate observa ca ochii obosesc mai ușor în primele câteva săptămâni după operație. După 2 săptămâni puteți aplica machiaj.
Controalele vor fi la început la 2-3 zile, iar ulterior la 3, 6, 12 luni.
Firele de sutura se extrag la 7 zile. Cicatricile vor fi puțin roșii la început și apoi vor forma niște linii albe, aproape invizibile. Pielea pleoapelor este extrem de subțire și se vindecă foarte bine.
În general sunt necesare 6 luni pentru a putea aprecia rezultatul final al intervenției.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.
Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.