Corectarea chirurgicală a zâmbetului gingival ( repoziționarea buzei superioare )
"o procedură estetică pentru un zâmbet perfect"
Zâmbetul gingival („gummy smile”) se definește ca o situație în care, în timpul zâmbetului, expunerea zonei de gingie este mai mare decât normală (>3mm), ducând la o creștere inestetică a raportului dintre gingie și dinți vizibili. În timp ce un anumit grad de expunere a gingiei este normală, un exces poate fi considerat inestetic și poate afecta aspectul general al zâmbetului.
Dintre cauzele apariției zâmbetului gingival amintim:
- dinții scurți, care au erupt necorespunzător și au rămas acoperiți parțial de țesut gingival (poate necesita tratament ortodontic, protetic sau gingivectomie);
- dinții mici constituțional sau care au rămas așa datorită compresiei gingivale din timpul erupției (poate necesita tratament protetic);
- prognația maxilară – o hiperdezvoltare a maxilarului superior (poate necesita tratament ortodontic sau chiar chirurgical ortognatic);
- hipertrofia gingivală, cu gingii groase și lungi (poate fi recomandată gingivectomia);
- buză superioară scurtă (se recomandă repoziționarea chirurgicală a buzei superioare);
- buză superioară hiperactivă care în poziție de repaus are aspect normal dar, în timpul zâmbetului, ascensionează prea sus descoperind prea mult gingia (se recomandă repoziționarea chirurgicală a buzei superioare).
Repoziționarea buzei superioare este o procedură chirurgicală estetică care are ca scop reducerea expunerii excesive a gingiei în timpul zâmbetului, prin limitarea contracției mușchilor elevatori ai buzei superioare asociați zâmbetului.
Procedura de repoziționare chirurgicală a buzei superioare este recomandată persoanelor care prezintă în timp ce zâmbesc o expunere a gingiei >3mm asociată cu:
- buză superioară scurtă;
- buză superioară hiperactivă.
Candidatul ideal are:
- vârsta de peste 18 ani (astfel încât procesul de maturizare al feței să fie încheiat);
- țesuturi intraorale de bună calitate, fără carii, semne de inflamație sau infecție;
- stare generală de sănătate bună;
- atitudine optimistă legată de intervenția chirurgicală;
- așteptări realiste cu privire la rezultatele ce pot fi obținute prin intermediul acestei proceduri chirurgicale.
Procesura se realizează sub anestezie locală, în regim ambulatoriu și durează aproximativ 60 de minute. În timpul intervenției, se face o incizie eliptică la nivelul vestibulului bucal superior, se înlătură o bandă de mucoasă, după care marginile plăgii se suturează.
Ca orice procedură chirurgicală, repoziționarea buzei superioare implică anumite riscuri și complicații, cum ar fi infecția, sângerarea, echimozele, tumefacția, reacțiile alergice la anestezic sau la materialele de sutură, asimetria, cicatricile inestetice sau probleme de vindecare.
Vom examina împreună toate aceste aspecte în detaliu și vom identifica pașii necesari pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate intervenției chirurgicale înainte de a o efectua.
Imediat postoperator va putea fi observată doar o mică schimbare iar în primele 7 zile după procedură, este posibil să experimentați o ușoară senzația de disconfort, tumefacție și echimoze.
Pentru a minimiza inflamația, în primele 2 zile, sunt recomandate aplicațiile locale cu gheață. Pentru câteva zile trebuie să respectați un regim alimentar bazat pe alimente moi, ușor de masticat, la temperatura camerei, să dormiți cu capul ușor ridicat și să vă clătiți gura cu o soluție antiseptică de câteva ori pe zi.
Pacientul își va putea relua activitatea normală în ~ 3 – 5 zile.
Deși procesul de vindecare postoperator durează 2 – 4 săptămâni, rezultatul final devine vizibil la aproximativ 6 – 8 săptamani postintervenție. Rezultatele sunt cu caracter permanent.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.
Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.