MedLife Galați

MedLife Brăila

Trimiteți un mesaj

Lifting-ul de sprâncene

"o procedură estetică pentru o privire mai tânără și mai strălucitoare"

Lifting-ul (ridicarea) de sprâncene este o procedură chirurgicală care ajută la îmbunătățirea aspectului feței prin modificarea poziției sprâncenelor și a pielii din jurul ochilor. Această procedură poate fi efectuată folosind mai multe tehnici chirurgicale, în funcție de nevoile și preferințele pacientului.

Ridicarea de sprâncene este recomandată persoanelor care au:

  • sprâncenele ptozate (lăsate) care pot afecta câmpul vizual;
  • riduri profunde la nivelul frunții, glabelei (între sprâncene și rădăcina nasului) și/sau colțurilor externe ale ochilor („laba gâștii”);
  • exces tegumentar în partea laterală a ochilor;
  • asimetrie a sprâncenelor.

 

Candidatul ideal are:

  • stare generală de sănătate bună;
  • vârsta de peste 18 ani (astfel încât procesul de maturizare al feței să fie încheiat);
  • atitudine optimistă legată de intervenția chirurgicală;
  • așteptări realiste cu privire la rezultatele ce pot fi obținute prin intermediul acestei proceduri chirurgicale.

 

Există de asemenea o serie de contraindicații precum:

  • relative: simptome de ochi uscat, alopecie la nivelul scalpului sau sprâncenelor;
  • absolute: lagoftalmie, sindrom de ochi uscat, instabilitate psihologică/psihiatrică, așteptări nerealiste ale pacientului .

Există mai multe tehnici chirurgicale prin care se poate realiza ridicarea de sprâncene. În funcție de tipul de anestezie utilizată, acestea se pot clasifica astfel:

  • Lifting direct– este o procedură chirurgicală utilizată pentru ridicarea sprâncenelor și eliminarea excesului de piele care acoperă partea laterală a acestora. Acest tip de intervenție este indicat pacienților cu sprâncene căzute și exces tegumentar temporal. Este, de obicei, efectuată paciențiilor de sex masculin, în special acelora care suferă de alopecie androgenică (chelie).  Metoda oferă o mare flexibilitate în corectarea asimetriilor sprâncenelor și ridicarea sprâncenelor lateral, central sau medial, în funcție de locul inciziei. Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje ale acestei proceduri, cum ar fi riscul de hipoestezie a frunții sau prezența unei cicatrici vizibile, în special la pacienții tineri cu piele subțire. De asemenea, lifting-ul direct de sprâncene nu poate aborda ridurile frontale sau glabelare și nu este recomandat femeilor sau pacienților cu sprâncene subțiri. Procedura implică o incizie în pilozitatea sau imediat deasupra sprâncenei, urmată de excizia excesului tegumentar și sutura plăgii. Perioada de recuperare necesită un timp de repaus și îngrijire a zonei operate de aproximativ 2 săptămâni.
  • Lifting intern- este o procedură care se poate realiza în cadrul unei blefaroplastii superioare și este recomandată pacienților cu ptoză ușoară sau moderată a sprâncenelor, mai ales laterală. Procedura nu necesită o incizie suplimentare și nu afectează linia de inserție a părului, fiind utilă și în sculptarea grăsimii subsprâncenoase în cazul sprâncenelor excesiv de pline. Totuși, lifting-ul intern de sprâncene nu este eficient în cazul ptozei severe a sprâncenelor și nu tratează ridurile de la nivelul frunții sau glabelare decât dacă se realizează o disecție medială prin extensia medială a inciziei de blefaroplastie pentru a exciza mușchii corrugatori și/sau procerus, ceea ce implică un anumit risc pentru pachetul vasculonervos supratrohlear. După procedură, pacientul trebuie să respecte anumite recomadări postoperatorii, cum ar fi aplicarea gheții și a unguentelor antibiotice pentru 2-3 zile, precum și menținerea capului într-o poziție ridicată în timpul somnului în vederea reducerii tumefacției. Firele de sutură de la nivelul pleoapelor superioare se extrag la 7 zile. Cicatricile vor fi puțin roșii la început și apoi vor forma niște linii albe, aproape invizibile.
  • Lifting în zona frontală medie– este o procedură indicată în special pacienților de sex masculin mai în vârstă cu riduri orizontale adânci. Această tehnică are numeroase avantaje precum: posibilitatea de a aborda asimetria sprâncenelor, ridicarea sprâncenelor în zona medială, centrală sau laterală (în funcție de locul inciziei) și imbunătățirea aspectului ridurilor situate în zona de sub incizie. Procedura nu afectează linia de inserție a părului și poate chiar reduce înalțimea frunții la pacienții cu o linie de inserție a părului înaltă. Cu toate acestea, există și unele contraindicații și dezavantaje precum: pacienții cu piele groasă sau seboree, pacientele tinere, cicatricile vizibile sau posibilitatea apariției hipoesteziei în zona frunții. Procedura implică realizarea a una sau două incizii transversale în zona medie a frunții, urmată de excizia tegumentului în exces și ridicarea sprâncenelor în poziția dorită. În primele zile după procedură se recomandă menținerea capului într-o poziție ridicată, aplicarea de gheață si a unui pansament compresiv pentru a reduce edemul și echimozele postoperatorii. Pacienții trebuie să evite expunerea la soare în perioada de recuperare, care poate dura câteva săptămâni, și să folosească cremă de protecție solară pentru a evita apariția hiperpigmentării cicatricilor. Firele de sutură se îndepărtează la 7 zile de la intervenție.
  • Lifting temporal– este o procedură estetică utilizată pentru a trata ptoza laterală a sprâncenelor, precum și excesul tegumentar și laxitatea temporală. Procedura se poate realiza cu două opțiuni de incizie: în spatele sau de-a lungul liniei de inserție a părului în regiunea temporală iar tehnica operatorie variază în funcție de aceste două opțiuni. Dacă incizia este făcută în spatele liniei de inserție a părului cicatricea este camuflată de părul capilar. În timp ce această procedură are avantajele sale, există și o serie de dezavantaje care includ: apariție unei cicatrici vizibile dacă incizia este făcută de-a lungul liniei de inserție a părului, imposibilitatea abordării zonei mediale a sprâncenelor sau a ridurilor de pe frunte, risc  de lezare a ramului temporal al nervului facial, risc de apariție a alopeciei dacă incizia este făcută în spatele liniei de inserție a părului . În primele zile după procedură se recomandă menținerea capului într-o poziție ridicată în timpul somnului, aplicarea de gheață si a unui pansament compresiv pentru a reduce edemul și echimozele postoperatorii. Pacienții trebuie să evite expunerea la soare în perioada de recuperare, care poate dura câteva săptămâni, și să folosească cremă de protecție solară pentru a evita apariția hiperpigmentării cicatricilor. Firele de sutură se îndepărtează la 7 zile de la intervenție.
  • Lifting endoscopic– este o procedură minim invazivă eficientă pentru corectarea ptozei mediale și laterale a sprâncenelor, îmbunătățind totodată și aspectul ridurilor glabelare și de la nivelul frunții. Procedura necesită utilizarea unui echipament endoscopic și a unui dispozitiv de fixare. Beneficiile acestei tehnici chirurgicale includ: incizii mici, camuflate deasupra liniei de inserție a părului și un risc minim de disfuncție senzorială și alopecie. Printre contraindicații se numără: fruntea înaltă, ptoza severă a sprâncenelor, pielea groasă si ridurile profunde. Procedura începe cu efectuarea inciziilor, urmată de disecția țesuturilor în plan subperiostal sau subgaleal (profund) și ridicarea și fixarea sprâncenelor în poziția dorită. Recuperarea implică o perioadă de repaus de cel puțin o săptămână, evitarea exercițiilor fizice intense timp de câteva săptămâni și utilizarea medicamentelor pentru a controla durerea și tumefacția.
 
  • Lifting pretrichial– este indicat pacienților cu un nivel normal sau înalt al liniei de inserție a părului, cu densitate medie spre mare a firelor de păr și cu ptoză moderată până la severă a sprâncenelor. Această tehnică poate îmbunătăți aspectul sprâncenelor (medial și lateral), ridurilor glabelare și de la nivelul frunții, poate diminua laxitatea pielii temporale și poate ajusta înălțimea liniei de inserție a părului și a frunții. Pe de altă parte, există și anumite dezavantaje ale lifting-ului de sprâncene pretrichial, cum ar fi riscul de cicatrici vizibile sau durere la nivelul scalpului ce poate persista timp de peste un an. De asemenea, tehnica este dificilă din punct de vedere tehnic și nu este indicată pacienților cu linii subțiri de inserție a părului sau bărbaților cu linii de inserție a părului retrase (alopecie androgenică/chelie). Procedura implică o incizie lungă și discretă de-a lungul liniei de inserție a părului, o disecție a întregii frunți în plan subgaleal, urmată de ridicarea și fixarea acesteia în poziția dorită. Recuperarea după o intervenție de lifting de sprâncene pretrichial necesită o atenție specială și răbdare, deoarece este important să se permită pielii să se vindece și să se adapteze la noua sa poziție.
 
  • Lifting coronal– tehnica este practic identică cu abordarea pretrichială, singura excepție fiind faptul că incizia este realizată la 4-6 cm în spatele liniei de inserție a părului. Beneficiul acestei abordări constă în faptul că incizia va fi complet ascunsă. Tehnică prezintă potențiale dezavantajele precum: cicatrici inestetice, alopecie, parestezii la nivelul frunții, anestezia scalpului, ridicarea extinsă a liniei frontale de inserție a părului cu până la 1-2 cm. Cu toate acestea, lifting-ul coronal poate oferi o expunere și o ridicare mai mare a sprâncenelor, ceea ce poate fi avantajos în cazul unor pacienți cu riduri profunde sau piele foarte lăsată. Datorită tehnicilor moderne, această tehnică este foarte rar utilizată în practica clinică.
Ca orice procedură chirurgicală, ridicarea de sprâncene poate implica riscuri și complicații, precum: sângerare, hematom, tumefacție, disconfort sau durere, infecție, asimetrie, modificări ale aspectului, probleme de cicatricare, lezare a nervului facial/supraorbital/supratrohlear, probleme de sensibilitate la nivelul zonei operate (anestezie/hipoestezie/parestezii), necroză tegumentară, alopecie, prurit. Vom examina împreună toate aceste aspecte în detaliu și vom identifica pașii necesari pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate intervenției chirurgicale înainte de a o efectua.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.