MedLife Galați

MedLife Brăila

Trimiteți un mesaj

Otoplastia

"o intervenție chirurgicală care corectează defectele urechii"

Otoplastia este o procedură chirurgicală estetică care poate corecta urechile proeminente/decolate sau cu forme anormale. Operația implică remodelarea cartilajului auricular și ancorarea lui pentru a apropia urechile de cap în vederea obținerii unui aspect mai natural al acestora.

Otoplastia poate fi efectuată atât la adulți, cât și la copii, începând cu vârsta de 5-6 ani.

 

Procedura este recomandată persoanelor cu:

  • urechi proeminente/decolate/clăpauge;
  • urechi prea mari;
  • urechi asimetrice ca mărime sau formă.

Candidatul ideal  are:

  • stare generală de sănătate bună;
  • atitudine optimistă legată de intervenția chirurgicală;
  • așteptări realiste cu privire la rezultatele ce pot fi obținute prin intermediul acestei proceduri chirurgicale.

Otoplastia se poate efectua în regim ambulatoriu, sub anestezie locală și durează aproximativ 2 ore.

 Incizia se face în spatele urechii, iar cartilajul este sculptat utilizând diferite tehnici chirurgicale și fixat pentru a poziționa urechea mai aproape de cap, după care pielea este suturată; peste urechi se aplică un pansament și o fașă elastică.

 În cazul copiilor este necesară anestezia generală sau sedarea profundă.

Orice intervenție chirurgicală are riscuri și complicații.

În cazul otoplastiei, riscurile sunt cele generale intervențiilor chirurgicale sub anestezie locală și includ sângerarea, infecția, rezistența la anestezicul local sau efecte secundare ale acestuia.

Complicațiile specifice includ:

  • asimetria;
  • echimozele întinse;
  • recurența deformității inițiale (cartilajul auricular prezintă o ”memorie” a formei sale originare).

Vom examina împreună toate aceste aspecte în detaliu și vom identifica pașii necesari pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate intervenției chirurgicale înainte de a o efectua.

Recuperarea după otoplastie este de obicei simplă și durează aproximativ o săptămână. După procedură, se va purta o fașă elastică pentru câteva zile care va fi înlocuită cu o banderolă elastică care va fi purtată până la cel puțin 1 lună postintervenție. Firele de sutură sunt îndepărtate la 7-10 zile postoperator.

Adulții își vor putea relua activitatea normală în 3-5 zile iar copiii se pot întoarce în colectivitate după 1 săptămână, dar necesită supraveghere în prima lună.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.