MedLife Galați

MedLife Brăila

Trimiteți un mesaj

Pregătirea preoperatorie
informații generale

Înaintea oricărei intervenții chirurgicale, fie că este vorba despre o procedură minoră sau una mai complexă, pregătirea preoperatorie joacă un rol esențial în asigurarea unei experiențe cât mai plăcute și a unei recuperări eficiente. Indiferent de tipul intervenției sau de complexitatea acesteia, pregătirea adecvată poate contribui la reducerea riscurilor și complicațiilor, precum și la o recuperare mai rapidă. Mulți oameni pot simți o oarecare anxietate în fața unei operații, însă înțelegerea aspectelor esențiale și respectarea unor recomandări simple pot ajuta pacienții să se simtă mai pregătiți și mai încrezători.

Pregătirea preoperatorie nu trebuie să fie un proces complicat sau copleșitor. În realitate, este vorba despre urmarea unor pași simpli și practici.

Înțelegând că fiecare pas contează și că eforturile noastre personale pot contribui la rezultatul final, putem aborda cu încredere această etapă esențială a călătoriei noastre medicale.

Este important să înțelegem că fiecare intervenție chirurgicală este unică și că cerințele specifice pot varia în funcție de tipul de procedură.

Materialul de față oferă informații generale și utile despre pregătirea preoperatorie, în vederea facilitării procesului pentru pacienți și pentru a-i ajuta să se pregătească în mod adecvat pentru intervenția chirurgicală.

Recomandări  preoperatorii generale – informații și sfaturi practice:

  1. Consultă medicul

Pentru a face etapa consultației medicale mai eficientă, vă rugăm să completați „Fișa pacientului” înainte de programarea dumneavoastră. Această fișă conține informații confidențiale care vor fi adăugate la dosarul dumneavoastră medical. Puteți completa fișa online accesând www.ozimed.ro/fisa-pacientului , o puteți descărca și completa în format fizic sau o puteți  primi în clinică, înainte de consultație. Vă rugăm să alocați aproximativ 10 minute pentru acest demers.

În cadrul consultației:

  • se va evalua starea de sănătate (eventualele boli, alergii, medicamente, suplimente sau preparate pe bază de plante administrate regulat) – aceste informații pot influența planul de tratament;
  • în cazul tratamentului cronic cu anticoagulante orale (Sintrom, Trombostop, Warfarina, Dabigatran, Rrivaroxaban, Apixaban, Edoxaban) se va efectua preoperator un control de către medicul dumnevoastră care se ocupă de controlul anticoagulării. De regulă tratamentul anticoagulant trebuie întrerupt cu cel puțin 72 de ore înainte de intervenție și înlocuit cu injecții cu Heparina cu greutate moleculară mică;
  • tratamentul cu anticoncepționale trebuie oprit cu 4–6  săptămâni înainte de operație deoarece crește riscul de complicații tromboembolice (formarea de cheaguri de sânge);
  • vom face măsurători și vom alege împreună cea mai bună variantă pentru dumneavoastră;
  • vom discuta despre tot ceea ce presupune intervenția, care sunt riscurile, complicațiile și limitările ei și vom răspunde tuturor întrebărilor pe care le aveți – asigurați-vă că aveți o înțelegere clară a procedurii, riscurilor, complicațiilor și beneficiilor implicate;
  • ulterior pot fi solicitate efectuarea unor analize de sânge, investigații și/sau consultații/controale (consult oftalmologic – înainte de blefaroplastie, consult ortognatic sau ortodontic – înainte de repoziționarea chirurgicală a buzei superioare pentru corectarea zâmbetului gingival, etc.) – respectați aceste cerințe și furnizați rezultatele la timp.
  1. Planificarea intervenției: deoarece  există riscul să vă învinețiți, vă recomandăm să programați intervenției cu 2-3 săptămâni înaintea unui eveniment important sau după acesta. De asemenea, intervențiile chirurgicale elective se efectuează în afara zilelor de menstră.
  1. Renunțați la fumat: fumatul afectează circulația sângelui, îngreunează procesul de vindecare și poate determina apariția unor complicații. Este foarte importantă reducerea considerabilă a numărului de țigări fumate pe zi sau chiar renunțarea la fumat cu câteva săptămâni preoperator și după operație, pe cât posibil.
  1. Evitați medicamentele și suplimentele care pot prelungi sângerarea, cu cel puțin 14 zile înainte de intervenție: evitați administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (acid acetilsalicilic/aspirină, ibuprofen, diclofenac, naproxen, indometacin, etc.), vitamina C, vitamina E sau alte substanțe despre care se cunoaște că pot crește timpul de coagulare precum suplimentele pe bază de plante care conțin usturoi, ginseng sau ginkgo biloba. Aceste substanțe cresc riscul de sângerare în timpul și după operație.
  1. Evitați expunerea la soare și solar înainte de operație cu câteva zile, precum și după operație timp de câteva luni (risc crescut de arsură, impact negativ asupra cicatrizării, risc crescut de inflamație, alergii, reacții cutanate, etc.).
  1. Nu țineți cură de slăbire înainte de operație, deoarece procesul de vindecare poate fi întârziat.
  1. Planificați în avans:
  • asigurați-vă că aveți un plan pentru transport după intervenție, deoarece anestezia locală poate avea efecte temporare asupra abilității dumneavoastră de a conduce sau de a vă deplasa în mod autonom. Poate fi util să aveți pe cineva care să vă însoțească acasă după operație și care să rămână cu dumneavoastră în primele ore după procedură;
  • pregătiți-vă pentru perioada de recuperare: informați-vă cu privire la recomandările postoperatorii. Vi se vor oferi recomandări specifice legate de perioada de recuperare care vor include: restricții privind activitățile fizice, indicații cu privire la îngrijirea plăgii, administrarea medicamentelor și programarea controalelor de urmărire, etc.. Respectați aceste indicații pentru a favoriza vindecarea și recuperarea corespunzătoare;
  • aranjați-vă activitatea astfel încât să nu fie nevoie să mergeți la serviciu câteva zile (1-3 zile)
  • în anumite situații particulare este recomandat să aveți la dumneavoastră anumite accesorii  ca de exemplu: ochelari de soare cu protecție (după blefaroplastie), un tampon (post labioplastie).
  1. Comunicați orice schimbări în starea dumneavoastră de sănătate: Dacă apar schimbări în starea dumneavoastră de sănătate în perioada dintre consultație și intervenția chirurgicală, este important ne informați imediat. Aceste schimbări pot include apariția unei răceli, infecții, febră sau orice altă afecțiune care poate afecta intervenția chirurgicală sau recuperarea.
  2. Fiți pregătit/ă psihologic: o operație poate fi o experiență stresantă. Încearcați să vă pregătiți psihologic și să abordați experiența cu o atitudine pozitivă. Dacă simțiți teamă sau anxietate, vom discuta despre posibilitatea administrării de calmante.
  1. Evitați unghiile false și machiajul. Înainte de operație, evitați aplicarea unghiilor false sau vopsirea acestora cu ojă și, în funcție de intervenția planificată, poate fi necesar să îndepărtați machiajul, genele false și lentilele de contact (blefaroplastie, otoplastie, bichectomie, lifting de sprâncene, etc.). Acest lucru ajută medicul și personalul medical să monitorizeze semnele vitale și să observe eventualele schimbări în culoarea pielii sau a patului unghial.
  1. Indicații de igienă. Înainte de operație, în dimineața intervenției, faceți un duș. Pentru intervențiile care se vor realiza în regiunea cefalică (la nivelul capului) se recomandă spălarea foarte bine a feței și părului, cu o seară înainte. Este bine ca, la momentul intervenției, domnii să aibă părul cât mai scurt iar doamnele să și-l prindă cu un elastic/puf. În anumite cazuri se recomandă epilarea zonei unde urmează să se intervină chirurgical (labioplastie, excizii de formațiuni tumorale în zone păroase, etc.) cu câteva zile înainte. Respectați aceste sfaturi pentru a asigura un mediu curat la nivelul zonei operatorii.
  1. Administrarea de medicamente înainte de intervenție: În seara premergătoare operației, vi se va recomanda să luați un antibiotic și/sau un calmat (în cazuri selecționate). În anumite situații particulare se poate recomanda administrarea a câtorva pastile cu arnică înainte de operație pentru a evita vânătăile (blefaroplastie).
  1. Îmbrăcați-vă corespunzător și evitați bijuteriile și obiectele de valoare: Alegeți haine confortabile și ușor de îndepărtat, care să faciliteze accesul la zona care va fi tratată. În funcție de tipul de intervenție, puteți fi rugat să vă îndepărtezi bijuteriile, ceasul, ochelarii, lentilele de contact, lenjeria intimă sau să purtați un halat chirurgical.
  1. Evitați consumul de alimente și lichide înainte de operație:  În ziua operației nu consumați alimente și lichide cu minim 6 ore înainte de aceasta.

Fiecare operație poate avea particularitățile sale, iar medicul tău este cel mai potrivit să îți ofere recomandări personalizate în funcție de situația ta medicală.