MedLife Galați

MedLife Brăila

Trimiteți un mesaj

Reconstrucția lobului auricular

"procedura chirurgicală care restabilește forma lobului urechii"

Reconstrucția lobului auricular este o procedură chirurgicală minim invazivă, simplă și eficientă care are ca scop restabilirea formei lobului urechii, în cazul în care acesta a suferit o leziune sau o deteriorare din diferite motive.

Procedura de reconstrucția a lobului auricular este recomandată persoanelor care:

  • și-au extins găurile urechilor prea mult fie prin tracțiune prelungită cauzată de cercei prea grei, fie prin dilatare datorită purtării unor cercei prea mari, ceea ce a dus la subțierea țesuturilor și la slăbirea tonusului lobului urechii (despicătură parțială);
  • au suferit un traumatism (prin smulgere) soldat cu ruptura lobului urechii (despicatură totală);
  • doresc să corecteze forma urechii;
  • și-au pierdut parțial sau complet lobul urechii din cauza unor accidente sau intervenții chirurgicale anterioare.

Candidatul ideal are:

  • stare generală de sănătate bună;
  • atitudine optimistă legată de intervenția chirurgicală;
  • așteptări realiste cu privire la rezultatele ce pot fi obținute prin intermediul acestei proceduri chirurgicale.

În general, intervenția se realizează în regim ambulatoriu, sub anestezie locală și durează aproximativ 60 de minute. Procedura de reconstrucție a lobului auricular este o intervenție chirurgicală care presupune excizia pielii și a țesutului cicatriceal din zona afectată, urmată de refacerea lobului prin sutura  țesutului sănătos într-o formă nouă și naturală.

Procedura de reconstrucție a lobului auricular este considerată sigură și are un grad redus de complicații. Cu toate acestea, ca orice intervenție chirurgicală, există riscul de sângerare, infecție, durere și inflamație la locul intervenției. În plus, există riscul ca zona reparată să se rupă din nou în timpul procesului de vindecare, dacă nu sunt respectate recomandările de îngrijire postoperatorie. De asemenea, pot apărea decolorări ale pielii, cicatrici patologice sau asimetrii ale urechilor. Vom examina împreună toate aceste aspecte în detaliu și vom identifica pașii necesari pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate intervenției chirurgicale înainte de a o efectua.

Perioada de recuperare durează de obicei 2 săptămâni. Pacienții pot experimenta în primele câteva zile după intervenție un ușor disconfort și tumefiere la nivelul zonei operate. După intervenție, pacienții trebuie să poarte un pansament timp de 1 săptămână. Firele de sutură se suprimă la 10 zile de la operație iar o nouă gaură se poate face la 2-3 luni postoperator pentru a permite lobului urechii să se vindece complet.

În general, pacienții se pot întoarce la activitățile lor normale în aceeași zi sau în ziua următoare intervenției.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.