Injectarea de toxina botulinică
Toxina botulinică este o neurotoxină de origine proteică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Pentru utilizarea sa în practica medicală, toxina botulinică este obținută prin cultivarea bacteriei în medii speciale și extragerea toxinei botulinice din cultura bacteriană.
Producția și purificarea toxinei botulinice se realizează în condiții stricte de asepsie și control al calității, pentru a asigura o substanță pură și sigură pentru utilizare. Această toxină acționează prin blocarea temporară a eliberării de acetilcolină, un neurotransmițător esențial în transmiterea semnalelor nervoase către mușchi.
Prin urmare, injectarea de toxina botulinică în mușchii specifici previne contractarea excesivă a acestora (slăbește mușchiul injectat) și determină întinderea tegumentului supraiacent.
Toxina botulinică injectată în zona axilară, palmară sau plantară va bloca activitatea glandelor sudoripare, ceea ce are ca rezultat o scădere considerabilă a cantității de transpirație în zona tratată.
Toxina botulinică are o gamă largă de întrebuințări, atât medicale, cât și estetice. Ea este utilizată pentru tratarea unor afecțiuni precum spasmele musculare, migrenele, hiperhidroza (transpirația excesivă), disfuncțiile vezicii urinare, blefarospasmul (spasmul involuntar al pleoapelor) și bruxismul (scrâșnirea excesivă a dinților). În estetică, toxina botulinică este folosită în special pentru a reduce ridurile și liniile fine din etajul superior al feței, dar și împotriva ridurilor nasului („bunny lines”), ridurilor de la colțurile gurii sau zâmbetului gingival („gummy smile”).
Zonele cele mai frecvent injectate sunt:
- fruntea – ridurile transversale ale frunții (mușchiul frontal);
- colțurile externe ale ochilor – ridurile care formează așa numita „laba gâștii„ (mușchii orbiculari ai ochilor);
- glabela – ridurile verticale și orizontale dintre sprâncene și la rădăcina nasului (mușchii procerus și corrugatori supercilli).
Alte zone unde se poate folosi toxina botulinică sunt:
- axilele, palmele și plantele (transpirație excesivă);
- bărbia (corecția bărbiei hiperactive);
- mușchii maseteri (corecția bruxismului și ovalizarea feței – „slimming face”);
- benzile platysmale de la nivelul gâtului;
- buza superioară (estompare riduri periorale – „smoker lines” și ”Lip flip”);
- mușchii nazali (estompare riduri nazale – “bunny lines”);
- baza nasului (corectia nasului cu vârf căzut);
- pleoapele inferioare (corecție entropion);
- cozile sprâncenelor (lifting de sprâncene);
- mușchii coborâtori ai unghiurilor gurii ( estompare „linii marionete” ).
Procedura este simplă și sigură. Inițial, se marchează cu atenție punctele anatomice unde toxina botulinică va fi infectată, după care, la nivelul zonelor ce urmează a fi tratate, se va aplica local gheață, cu scopul reducerii disconfortului și riscului de sângerare. Ulterior zona va fi dezinfectată și, cu ajutorul unui ac foarte fin, o cantitate precisă de toxină botulinică va fi injectată în zona dorită. În funcție de aria tratată sunt necesare între 4-10 injecții. Procedura durează aproximativ 20-30 de minute.
Tratamentul hiperhidrozei axilare, palmare sau plantare (transpirație excesive) este simplu și rapid, se efectuează sub anestezie locală topică (cremă anestezică) și durează aproximativ 30-40 de minute.
Pacienții își pot relua activitățile imediat după procedură, fără restricții importante.
Cu toate acestea, există și unele contraindicații la utilizarea toxinei botulinice, precum:
- alergii la componentele utilizate în prepararea produsului (albumina);
- afecțiuni ce determină scăderea generală a forței musculare (miastenia gravis, sindromul Eaton Lambert);
- pacienții cu antecedente de disfagie și aspirație;
- sarcina și perioada de alăptare;
- prezența unor infecții la nivelul locurilor de injectare propuse;
- persoanele aflate sub tratament cu medicamente antiinflamatoare/corticosteroizi, anticoagulante, antibiotice, blocante ale canalelor de calciu;
- persoanele cu vârsta sub 18 ani;
- femeile fertile care nu utilizează metode de contracepție.
De asemenea, există și unele riscuri și complicații asociate injectării de toxină botulinică, cum ar fi:
- anxietate;
- dureri localizate, senzații de arsură, senzații de usturime;
- parestezii, hipoestezii, sensibilitate, spasme musculare;
- inflamație, umflături/edem, eritem, infecție localizată, hemoragie, echimoze, hematom;
- reacție de fotosensibilitate, prurit, uscăciune a pielii;
- febră și sindrom gripal;
- cefalee, amețeală, dezorientare;
- greață, uscăciune a gurii;
- ptoză palpebrală, blefarită, dureri oculare, tulburări de vedere (inclusiv vedere încețoșată sau vedere dublă);
- slăbiciunea musculară localizată temporară ;
- expresie anormală a feței sau chiar lipsa acesteia;
- incapacitatea de a zâmbi atunci când injectarea se realizează în partea inferioară a feței;
- aparentă asimetrie temporară;
- alergii, reacție anafilactică;
- reacții vasovagale, inclusiv hipotensiune arterială simptomatică tranzitorie și sincopă;
- formare de anticorpi – prin administrarea unei doze prea mari sau cu o frecvență prea mare – determină eșecul tratamentului cu toxină botulinică ;
- slăbiciune musculară exagerată (posibil asociate cu răspândirea toxinei la distanță de locul de administrare sau în cazul paciențiilor cu afecțiuni neuromusculare nemanifeste clinic) – dificultățile de deglutiție și respiratorii sunt grave și pot conduce la deces;
- ineficiența procedurii.
Este important să rețineți că această listă nu este exhaustivă.
Vom examina împreună toate aceste aspecte în detaliu și vom identifica pașii necesari pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate procedurii înainte de a o efectua. În general, reacțiile adverse se produc în primele câteva zile după injectare și sunt tranzitorii. Majoritatea evenimentelor adverse raportate au fost de severitate ușoară spre moderată.
Toxina botulinică începe să-și facă efectul la 24-48 de ore de la administrare. Rezultatele se pot vedea după 10-14 zile pe baza unor fotografii comparative realizate pre și postprocedură. Uneori, poate fi necesară o injectare suplimentară de corecție. Efectele tratamentului durează de obicei 3-6 luni fiind influențate de diluție, zona tratată, metabolismul pacientului cât și de alți factori precum nivelul de hidratare, activitatea fizică depusă, expunerea la soare, etc. După o perioadă (6-10 luni) tratamentul trebuie reluat; efectul lui durează de fiecare dată mai mult iar rezultatele sunt din ce în ce mai bune. Pentru un efect constant sunt necesare 2- 3 injectări/an.
Tratamentul cu toxină botulinică este foarte avantajos și conferă satisfacții incredibile pacienților.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.
Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.