Tratamentul cicatricilor
Cicatricile sunt rezultatul procesului natural de vindecare a pielii, prin formarea de țesut cicatricial. Cicatricile pot apărea după plăgi tăiate, contuze, mușcate, arsuri, plăgi operatorii sau alte tipuri de traume ,dar și după acnee, varicelă, tatuaje sau piercings.
Pot fi plane, ușor ridicate sau proeminente, hipertrofice, cheloide sau retractile.
Cicatricile hipertrofice
Cicatricile hipertrofice sunt cicatrici anormale care se formează atunci când procesul natural de vindecare este perturbat. Acestea sunt caracterizate prin creșterea excesivă a țesutului cicatricial și sunt mai mari, mai groase și mai închise la culoare decât cicatricile normale, dar nu se extind dincolo de zona afectată inițial. Cauza exactă a apariției cicatricilor hipertrofice nu este cunoscută, dar se crede că factorii genetici, inflamația, tensiunea excesivă asupra țesutului cicatricial și procesul de vindecare în sine pot juca un rol în dezvoltarea lor. Ele pot apărea oriunde pe corp, dar sunt mai frecvente la nivelul pliurilor de flexie (coate, genunchi, mâini, gât), precum și în alte zone cu mobilitate crescută.
Cicatricile cheloide
Cicatricile cheloide sunt similare cicatricilor hipertrofice, dar se extind dincolo de zona afectată inițial. Acestea sunt mai frecvente la femei și persoanele cu pielea închisă la culoare și pot fi ereditare Ele sunt localizate cu predilecție la nivelul feței, lobului auricular, la nivelul umărului și presternal. Copiii prezintă o tendință de a dezvolta cicatrici cheloide, dar care odată cu vârsta se aplatizează.
Cicatricile retractile
Cicatricile retractile sunt cicatrici care se contractă, cauzând limitarea mișcării pielii sau a altor țesuturi. Cele mai des întalnite cicatrici de acest tip sunt cele cauzate de arsuri.
Tratamentul cicatricilor depinde de tipul și severitatea acestora, precum și de localizarea lor. Tratamentul poate fi conservator sau chirurgical.
Tratamentul conservator implică utilizarea de terapii neinvazive, cum ar fi:
- injecții locale cu steroizi – se administrează local, în zona cicatricii, și ajută la reducerea inflamației și a creșterii excesive de țesut cicatricial;
- aplicații locale de geluri/folii siliconice – se aplică pe cicatrice și ajută la netezirea și hidratarea pielii, reducând aspectul inestetic al cicatricii;
- presoterapie – implică utilizarea unor dispozitive care aplică presiune la nivelul cicatricii, ajutând la reducerea inflamației și îmbunătățirea fluxului sanguin;
- terapia cu laser – poate îmbunătăți aspectul cicatricii și poate reduce durerea și pruritul.
Aceste terapii sunt eficiente mai ales în tratamentul cicatricilor cheloide și hipertrofice.
Tratamentul chirurgical poate fi necesar în cazul cicatricilor mai severe sau care afectează funcționalitatea corpului și se practică numai după maturarea acestora (la ~12 luni de la apariție). Tratamentul chirurgical este diferit în funcție de dimensiunea și localizarea cicatricii și poate include:
- excizie și sutură;
- plastii cu lambouri triunghiulare – în cazul bridelor retractile;
- excizie și acoperirea defectului rezultat cu grefe de piele – în cazul cicatricilor extensive postcombustionale;
- utilizarea de expandere tisulare – în cazul în care cicatricea este extrem de mare și acoperă o zonă extinsă. Aceasta procedură implică introducerea unui balon cu înveliș siliconic sub pielea sănătoasă din apropierea cicatricii, care este apoi treptat umplut cu soluție salină pentru a întinde pielea și a crea un exces de țesut sănătos. Odată ce pielea sănătoasă este suficient de întinsă, chirurgul poate îndepărta cicatricea și poate înlocui zona cu piele sănătoasă.
Intervenția chirurgicală se face sub anestezie locală sau generală, în funcție de caracteristicile cicatricii.
După orice procedură chirurgicală pentru cicatrici, este important să se ia măsuri pentru a preveni formarea de noi cicatrici patologice sau a recidivei cicatricilor existente. Aceste măsuri pot include aplicarea de presiune constantă asupra zonei cicatricii, folosirea de geluri sau folii siliconice, radioterapie și administrarea de corticosteroizi.
În general, tratamentul cicatricilor include o combinație de tehnici conservatoare și chirurgicale și trebuie personalizat pentru fiecare pacient și fiecare cicatrice în parte.
Recuperarea poate varia în funcție de tipul și dimensiunea cicatricii, precum și de metoda chirurgicală folosită. De obicei, pacientul poate reveni la activitățile zilnice în câteva zile sau săptămâni după intervenție.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să urmați cu strictețe recomandările acestuia pentru a vă bucura de o recuperare eficientă și sigură.
Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați secțiunea Informații pacienți sau să ne contactați prin intermediul rubricii Adresați-ne o întrebare.